Barnaut Bouzy Frankrike Champagne - Bouzy

Champagne Barnaut grundades 1874 av Edmond Barnaut i Grand Cru-byn Bouzy.

Bouzy rankas som en av de varmaste odlingsplatserna i Montagne de Reims. Bouzysluttningen är imponerande bred, helt vänd mot söder, och ändå tillräckligt långt från floden för att vara ett äkta bergsvin. Tack vara det sydliga läget så är Bouzy kännetecknat av mogna viner med mycket kropp. I detta område regerar druvan Pinot Noir vilken står för över 80 % av den totala produktionen. Det finns dock också mindre delar, där den underliggande kalkstenen i marken ligger nära ytan, som lämpar sig väl för odling av Chardonnay.

Edmond Barnaut var en av de första att starta sitt eget Champagnemärke utanför Reims eller Epernay och är troligtvis en av de första odlarproducenterna (Récoltant-Manipulant) i Champagne. Man producerar idag ca 120 000 flaskor per år.

Den första cuvée man lanserade gjordes av 2/3 Pinot Noir och 1/3 Chardonnay. Denna cuvée lever faktiskt fortsatt idag under namnet Grand Reserve. Det är nämligen så att reservvinerna som används i produktionen av Grand Reserve kommer från en solera startad av Edmond 1874.

Idag drivs firman av 5e generationen vid namn Philippe & Laurette Secondé. De tog över firman 1985 och skapade snart champagnehusets kraftfulla Blanc de Noirs samt deras Rosé. De har också utvecklat produktionen genom att applicera många ekologiska metoder i jordbruket. Barnaut är en av de som skördar senast av alla odlare i Bouzy, detta för att uppnå maximal mognad på druvorna.

Idag brukar Barnaut ca 12 ha Grand Cru-vingårdar i främst Bouzy men även några mindre vingårdslotter i de närliggande Grand Cru-byarna Ambonnay och Louvois. Barnaut vinifierar sina drygt 30 olika vingårdslotter separat. Utöver detta äger Barnaut också ca 5 ha i Marnedalen där merparten av druvorna säljs vidare men en mindre del behålls till Barnauts Blanc de Blancs. Pinot Noir utgör ca 80 % av produktionen, resterande del är Chardonnay. Totalt sett sparar man 50 % av produktionen som reservvin. Barnaut producerar också, utöver sin Champagne, ett rödvin och en stilla rosé.

Richard Juhlin skriver följande om Barnaut i sin bok ’’En doft av Champagne’’,

’’Vinerna är suveränt rostade, ja nästan krutstänkta, och har aldrig varit bättre än nu. Hela portföljen håller samma stil.’’

Mina personliga favoriter är deras Selection Brut Nature samt den kraftfulla Blanc de Noirs. Jag upptäckte dessa viner på besök i Champagne 2016 och hoppas fler kommer uppskatta Barnauts kraftfulla Champagner genom detta Fanwine-projekt.

Text av @hammarby_sjostad

Omstart december 2020

’’Vinerna är suveränt rostade, ja nästan krutstänkta, och har aldrig varit bättre än nu. Hela portföljen håller samma stil.’’ Richard Juhlin ’En doft av Champagne’’ 2016-ISBN 978-91-7424-564-6


Lagershopen

Champagne, 66% Pinot Noir 34% Chardonnay, 6gram/l, Ej tillgänglig
Rosé Champagne, Pinot noir : 85% Chardonnay : 15%, 6gram/l, Ej tillgänglig
Champagne, 100% Chardonnay, 6gram/l, Ej tillgänglig
Champagne, 100% Pinot Noir, 6gram/l, Ej tillgänglig
Rött, 100% Pinot Noir, Ej tillgänglig
Champagne, Pinot noir : 85% Chardonnay : 15%, 0gram/liter, Ej tillgänglig
Champagne, Chardonnay : 40% Pinot noir : 40% Pinot meunier : 20%, 6gram/l, Ej tillgänglig
Champagne, 50% Pinot Noir 50% Chardonnay, 6gram/l, Ej tillgänglig

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: datum ej satt

Barnaut Bouzy

Address:

1 place André Collard
51150 BOUZY

Phone: 03 26 57 01 54

E-mail: contact@champagne-barnaut.fr