Domaine Jean-Baptiste Senat Frankrike Languedoc Roussillon

“Jean-Baptiste är parisaren som tröttnade på storstadslivet i Paris efter en långvarig tunnelbanestrejk 1995. Året därpå flyttade han ner till Minervois tillsammans med sin hustru Charlotte. Släkten tyckte att de var vansinniga. Nere i Minervois fanns en övergiven gammal källare som familjen ägde och en hektar med 100-åriga vinstockar. Jean-Baptiste tog sig an dessa med liv och lust och innan han visste ordet av hade han en vingård på 15 hektar. Nu, 20 år senare, är han väl etablerad och en av de kända och uppskattade Minervoisproducenterna (källa: Languedoc Roussillion, Södra Frankrikes viner, Britt Karlsson, Per Karlsson, Bengt Ryden).

I två veckor hade jag och min sambo rest i området Languedoc Roussillon. Vi såg på Tour de France, besökte vingårdar och njöt av södra Frankrikes mat- och vinutbud. Resan avslutades med en middag på Franck Putelats tvåstjärniga restaurang Le Parc i Carcassonne. Förväntningarna var höga. Kvällssolen värmde skönt när vi satt ute i restaurangens trädgård och blev serverade både mat och vin. Under den tredje serveringen kommer restaurangens sommelier ut och presenterar vinerna till maten som låg framför oss (jag åt den ordinarie menyn, medan min sambo fick en köttfri variant). I min sambos glas häller han upp vinet Aux amis de ma soeur. Han berättar att vinet består av två olika druvor, grenache blanc (10%) och grenache gris (90%), och att vinet kommer från en vingård med ett något svalare klimat eftersom vingården ligger högt belägen.

Min sambo snurrar runt vinet i glaset och doftar sedan på vinet. Hon tittar snabbt upp och ler stort mot mig samtidigt som hon skjuter över glaset till min sida bordet. På näsan är vinet som en perfekt solmogen frukt. Det luktar gyllene, solmogen vit persika. Doften är rund och där och då helt fantastisk. Jag var tvungen att smaka på vinet direkt. I munnen finns den solmogna frukten kvar. Vit persika, aprikoser, hjortron och gula äpplen. Den gyllene frukten möts upp av en tydlig friskhet och lätta toner av citrus. Vinet ger en lång eftersmak. Jag ler. Så förbannat gott. Detta var kvällens höjdpunkt. Kanske till och med resans höjdpunkt.

Jag ler. Så förbannat gott. Detta var kvällens höjdpunkt. Kanske till och med resans höjdpunkt.

För bara fem år sedan började han göra det vita vinet av gamla grenache blanc och grenache gris. Idag produceras 5 000 flaskor av vinet. Han tyckte från början inte om traktens vita viner men nu uppskattar han speciellt grenache gris som han tycker ger både bra mognad och friskhet (källa: Languedoc Roussillion, Södra Frankrikes viner, Britt Karlsson, Per Karlsson, Bengt Ryden).

Jag kan inte annat än hålla med honom om det! Utöver det vita producerar Jean-Baptiste flera röda viner. La Nine är hans mest välkända vin, gjort på grenache, carignan, mourvedre och syrah. Totalt omfattar hans portfolio sju viner. Stilen ska generellt bestå av lättdruckna viner som har elegans och syra. Han vill göra “viner som ackompanjerar, inte som dominerar”. Han odlar ekologiskt och sedan 2009 är vingården certifierad. Han tillsätter svavel under vinifikationen och vid buteljeringen men mycket lite. Vinerna jäser med vildjäst och ibland lägger han druvorna hela och okrossade i tanken. Jag vill dricka mer vin från Jean-Baptiste. Men jag vill först och främst dricka hans vita “Aux amis de ma soeur” igen. 

112%

67 flaskor bokade Läs mer


Lagershopen

Rött, Grenache 50% Carignan 50%, 30hl/ha, Ej tillgänglig

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: datum ej satt

Rött, Grenache 80% Carignan 20%, calcareous clay, 50hl/ha, Bokningsbar, 13 flaskor bokade
Vitt, Grenache blanc 70% & grenache gris 30%, calcareous clay, 30hl/ha, Bokningsbar, 31 flaskor bokade
Rött, Carignan 60% Grenache 20% Cinsault 10% Syrah 10%, calcareous clay, 35 hl/ha, Bokningsbar, 16 flaskor bokade
Rött, Grenache 80% Carignan 10% Mourvèdre 10%, calcareous clay, 40hl/ha, Bokningsbar, 7 flaskor bokade

Domaine Jean-Baptiste Senat

Address:

12 Rue de l’Argent Double, 11160 Trausse, Frankrike

E-mail: charlotte@domaine-senat.com