Elena Fucci Italien Basilicata

“Wine lovers owe it to themselves to hunt down Fucci’s knockout Aglianico del Vulture Titolo, as it ranks with the best that Italy has to offer” skriver Ian D’Agata i en artikel på Vinous.com efter att ha provat en vertikal 2000-2014 av Elena Fuccis vin Titolo. Det är bara att hålla med – här i en av de mindre kända vinregionerna i Italien finns fortfarande bra viner att upptäcka till ett förhållande lågt pris.

Elena Fuccis vineri och vingårdar ligger på den utslocknade vulkanen Vultures sluttningar i den italienska regionen Basilicata. Här produceras högkvalitativ aglianico i DOCG Aglianico del Vulture, och Elena Fucci nämns av många som den främsta producenten.

Firman grundades år 2000 när Elena Fucci tog över familjens 7 ha vingårdar på vulkanisk jordmån i området Solagna del Titolo. I och med detta har hon i sin ägo några av traktens allra äldsta vinstockar – upp till 75 år gamla. Den höga höjden, 600 möh, innebär ett svalt klimat med en lång växtperiod, något som tillsammans med de gamla stockarna borgar för bra koncentration men också balanserande syra i vinet. Vingårdarna odlas ekologiskt, och skörden för den senmognande aglianicodruvan sker i allmänhet i månadsskiftet oktober/november.

Normalt sett produceras ett enda vin –  den röda Titolo, på druvan aglianico. Jäsningen sker relativt svalt vid 22-24°C och följs av lagring på nya och gamla franska ekfat i 12 månader. Titolo bjuder vanligen på aromer av körsbär, stråk av mörkare bär, vulkaniska mineraler, örter och fint integrerad ek. Beroende på årgång kan exempelvis även blommiga toner av rosor och viol , eller rökiga och köttiga aromer dyka upp. Aglianicodruvan ger ofta kraftiga tanniner och påtaglig syra, men Fucci lyckas tämja dessa och får en fin balans i vinet. Icke desto mindre har den en struktur som ger god potential för lång lagring för den som vill. Titolo har sedan årgång 2005 fått högsta betyg, tre bicchieri, varje år av den ansedda italienska vinguiden Gambero Rosso, och är ett av ganska få syditalienska viner som eftersöks av samlare utanför Italien. För att fira sin 20:e årgång släpper Elena Fucci i år även ett jubileumsvin från de äldsta stockarna – Titolo Anniversary. Här kan vi nog förvänta oss ytterligare koncentration och elegans.

Titolo har blivit utsedd till ett av Italiens 100 bästa viner 3 år i rad av Wine Spectator.

 Text av: Fredrik Lund (@vinofredrik)

I Lagershop från 10 oktober – “Elena Fucci i Basilicata gör vanligen bara ett vin – Titolo – en Aglianico del Vulture. Vinet prenumererar på att få tre bicchieri av Gambero Rosso och har ett skönt vulkaniskt uttryck. I år är det 20 år sedan som produktionen körde igång, och de kommer därför att lansera ett jubileumsvin från de äldsta stockarna. Vore kul att kunna köpa båda vinerna.”


Lagershopen

Rött, Aglianico del Vulture DOC, Aglianico del Vulture 100%, 50% new oak 200l vats, Maximum 2 mg/l, 14%, Ej tillgänglig
Rött, Aglianico del Vulture DOC, Aglianico del Vulture 100%, French oak tonneaux from 500 liters for 18 months, Maximum 2 mg/l, 14%, 4 flaskor i Lager
Rött, Aglianico del Vulture DOC, Aglianico del Vulture 100%, 50% new oak 200l vats, Maximum 2 mg/l, 14%, 4 flaskor i Lager

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: datum ej satt

Elena Fucci

Address:

AZIENDA AGRICOLA ELENA FUCCI
CONTRADA SOLAGNA DEL TITOLO
85022 – BARILE (POTENZA) BASILICATA – ITALY

Phone: Mobile +39 3204879945

E-mail: info@elenafuccivini.com