Eric Goypieron Frankrike - Jura

Vår initiativtagare snubblade på Eric Goypieron då den semestrande familjen av en lycklig slump bokat in sig på det B&B som Eric och hans fru Sarah driver i den lilla byn Ménétru-le-Vignoble, ett stenkast från Château-Chalon:

”Det uppdagades tämligen omgående att det finns en källarverksamhet i huset, där Eric ägnar sig åt att förädla druvor från närliggande vinmarker. Våra bristfälliga kunskaper i franska och Erics knappa engelska dito gjorde att informationen kring själva vinmakandet lämnade mer att önska, men entusiasmen för de blott ca 1,5 ha vingård han förfogar över gick inte att ta miste på. Från huset hade vi fantastisk utsikt över Château-Chalon och Eric kunde visa att han dels odlar Savagnin just i närheten av deras hus, dels andra druvor lite längre ner i dalen.

”Sans sulfite ajouté” var ett begrepp han ville försäkra sig om att vi förstod och nog kunde man märka på vinstilen (genomgående hög frukt, fin syra och ett allmänt livligt intryck) att det rörde sig om viner i en typisk “låginterventionstil”. Det tål i sammanhanget att nämnas att de fem vinflaskor vi hittills provat varit helt fria från defekter utan helt enkelt bara varit roliga grejer- kanske med lite lättare kropp och starkare fruktdriv jämfört med vad man normalt förknippar med området. Med detta inte sagt att vinerna är bagatellartade! De har både energi och djup och flera av dem får en generös lagring innan buteljering, vilket verkat ha såväl stabiliserat som slipat bort de vassaste kanterna.

Trots att det står en snygg AOC Château-Chalon-skylt just vid husknuten och att vinflaskorna är nyckelhålsmärkta (höhö) är Eric ointresserad av klassificering och hela businessidan av vinmakandet, utan kör sitt eget race i vingården och källaren. Kul, tycker vi!”

0%

flaskor bokade Läs mer


Lagershopen

12,5%, Trousseau, Rött, 24 months on casks, Ej tillgänglig
12,7%, 100% Chardonnay, Vitt, 1år gamla fat, Ej tillgänglig
13%, Savagnin, Vitt, 24 months on casks, Ej tillgänglig
13%, Savagnin, Vitt, 48 months in casks, Ej tillgänglig

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: datum ej satt

Eric Goypieron

Address:

192, rue de l’église
lieu dit “ les vergers”
39210 Menétru le Vignoble

Phone: 06 95 08 73 54

E-mail: goypieroneric@live.fr