I Vigneri Italy Etna

Siciliens viner väcker allt större internationell uppmärksamhet. Etnas viner räknas numera till några av de allra främsta och Etna jämförs med de ledande vinområdena i världen.Huvudsakliga röda druvsorter som odlas på Etna är Nerello Mascalese och dess kusin Nerello Cappuccio. Nerello Mascalese är en gammal druvsort som tros vara inhemsk på Sicilien. Lokala vinmakare insisterar på att sorten Nerello redan växte vilt på ön när grekiska bosättare först dök upp mellan 700- och 500-talen f.Kr.

Fun fact ➡️ Enligt Forbes, anses Nerello vara genetiskt nära Sangiovese. Det är möjligt att Nerello är en korsning av Sangiovese och någon annan druvsort. Dessutom citerades Etnas viner ofta i grekisk mytologi för sina speciella krafter att läka och slappna av.


Vad ska man förvänta sig från vulkanviner?
Bergets jordar är grova, steniga, snabbt dränerande, näringsfattiga och mineralrika, särskilt på järn, koppar, fosfor och magnesium, och består av en blandning av nedbruten lava, aska och sand. Detta ger röda viner som har ofta samma sträva komplexitet med höga syror och kaxiga tanniner som de berömda nebbiolovinerna från Piemonte. Men det finns också Etnaviner som är mer lättillgängliga och fruktiga. Allt beror på var vingården ligger.
I Vigneri har reöppnats som ett kollektiv av småskaliga vinbönder från östra Sicilien under ledningen av Salvo Foti, som är själv född och uppvuxen på Etna. Syftet med kollektivet var att hålla de gamla traditionerna vid liv. Genom åren har Salvo spelat en viktig roll i att sätta Etnas viner på kartan, och fungerat som konsult för många vingårdar (Benanti, Vini Biondi, etc). Höjdpunkten för Salvo blev när hans två söner, Simon och Andrea, valde att jobba på vingården efter att ha studerat enologi utanför Sicilien. Tillsammans tillverkar de biodynamiska viner enligt gamla traditioner som speglar Etnas terroir och kärleken till hantverket. In o kika på deras viner, de är snäppet dyrare än vad vi brukar lansera men efter att ha läst om vingården så förstår man varför.

157%

94 flaskor bokade Läs mer


Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: September 2022

Carricante 90%, Minnella Bianca 10%, Torrt vitt, 6 mån ståltank, Bokningsbar, 18 flaskor bokade
90% Nerello Mascalese, 10% Nerello Capuccio, Rött, 60, amfora, Bokningsbar, 48 flaskor bokade
100% Carricante, Torrt vitt, 500L Barrels for 12-15 months and in the bottle for at least 1 year, 12%, 7 g/l, 12 tillgängliga, Bokningsbar, flaskor bokade
100% Carricante, 2000L barrel for 12 months, 12%, Torrt vitt, 7,5 g/l, Bokningsbar, 4 flaskor bokade
Granache, Minnella Nera, Grecanico, Minnella Bianca etc, Mousserande Rosé, 5 månader på ståltank, 12%, 60, Bokningsbar, 9 flaskor bokade
Carricante 90%, Minnella Bianca 10%, Torrt vitt, 6 mån ståltank, 1,5l, Bokningsbar, 2 flaskor bokade
90% Nerello Mascalese, 10% Nerello Capuccio, Rött, 60, amfora, 1,5l, Bokningsbar, 7 flaskor bokade
100% Carricante, 2000L barrel for 12 months, 12%, Torrt vitt, 7,5 g/l, 1,5l, Bokningsbar, 6 flaskor bokade

I Vigneri

E-mail: info@ivigneri.it