Pranzegg Italien Alto Adige

Martin Gojer är en ung vinmakare som 2008 tog över släktens vingård och ställde om till biodynamiskt vinmakande. Ett område vars viner sällan når hela vägen till Sverige, med druvor som har en lång tradition i dessa italienska dalgångar blott 5 mil från Österike.

Pranzeggs produktion är inte stor, men har ett högt anseende. Vår initiativtagare gjorde en resa till Sydtyrolen och besökte många spännande producenter, dock inte Martin Gojer och nyfikenheten i det han läst om Pranzegg gör nu att vi kan erbjuda ett projekt att upptäcka denna spännande vinregion och dess lokala druvor.

Jonathan skriver:

Jag besökte Südtirol/Alto Adige i somras och drack en rad olika fantastiska viner där. När jag väl kom hem till Sverige igen upptäckte jag att jag hade missat Pranzegg, en vingård som verkligen väckte min nyfikenhet…

Pranzegg arbetar huvudsakligen med lokala druvorna Schiava (Vernatsch), Lagrein i de röda vinerna och Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier i den vita Caroline vi har med i detta projektet. Vinodlingarna sköts enligt biodynamiska principer. I vinkällaren är det “noninvasive” angreppssätt med spontanjäsning, lång maceration av de röda vinerna och lagring i stora träfat eller betongfat. Avslutningsvis tillsätts sulfiter i begränsad omfattning och vinet buteljeras utan filtrering.

FLASKOR FINNS I LAGERSHOPEN


Lagershopen

Ljust rött vin, 10% Merlot, 20% Lagrein, 60% Schiava, 11%, Total SO2 22mg/l, 3g/l, Ej tillgänglig
Rött, 100% Schiava, 12%, Total SO2 32mg/l, 2g/l, Ej tillgänglig
Rött, 100% Lagrein, 12,5%, Total SO2 42mg/l, 2g/l, Ej tillgänglig
Vitt, Sauvignon b. 35%, Chardonnay 35%, Viognier 15%, Manzoni b. 15%, 12,5%, Total SO2 26mg/l, 1,1g/l, 2 flaskor i Lager

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: datum ej satt

Pranzegg

Address:

Via Campegno, 8, 39100 Bolzano BZ, Italien