Springer Tjeckien Moravia

“Tidigt höst 2015 var jag i Brno, Tjeckien, på en affärsresa och stiftade då bekantskap med en hel del lokalt producerade viner. De flesta hade i ärlighetens namn svårt att fånga mitt intresse och det kändes som att jag skulle få återvända hem till Sverige tomhänt. Först sista kvällen hittade jag en pärla till vinbar, Garage Wine, med ägaren Viktor bakom disken.

Förutom en hel del bra viner från Frankrike, Italien och Tyskland hade han även viner från Stapleton & Springer. Jag fick ett glas av 2011 Roučí och allt stämde. Stram pinot noir frukt à la Bourgogne men med stendammigheten jag finner i tyska motsvarigheten. Lyrisk över vad jag just funnit bad jag Viktor plocka ihop en blandlåda att ta med hem under tiden han berättade historien om producenten.

Benjamin Stapleton var amerikansk ambassadör i Tjeckien med ett stort vinintresse. Tillsammans med sin bror Craig slog de sig ihop med den tjeckiske vinmakaren Jaroslav Springer 2004 för att skapa vin främst för den amerikanska marknaden. Sedan några år tillbaka är det enbart Jaroslav kvar, nu med sin familj som driver firman.

Förutom 2011 Roučí har jag haft möjligheten att dricka 2012 Ctvrte (som inte övertygade lika stort) och Jaroslav Springer Roučí Reserva 38 som jag sätter högt. Att få hem tjeckiska viner till Sverige är inte det smidigaste så när det nu finns en möjlighet via Fanwine hugger jag som en kobra. 

Text av Johan Thunberg vår initiativtagare

30%

18 flaskor bokade Läs mer


Lagershopen

Rött, 100% Pinot Noir, Ej tillgänglig
Rött, 100% Pinot Noir, 12,8%, Ej tillgänglig
Rött, 100% Pinot Noir, Ej tillgänglig
Rött, 100% Pinot Noir, Ej tillgänglig
Rött, 100% Pinot Noir, Ej tillgänglig

Förbokningsbara viner, uppskattad leverans: 2020-10-21

80% Nerello Mascalese, 10% Nerello Capuccio, 10% Francisi, 13,5%, Rött, Bokningsbar, flaskor bokade

Springer

Address:

Na panském dvoře 509, 691 08 Bořetice, Tjeckien

E-mail: marie.anna@stapleton-springer.cz