Vanliga frågor

  Kan jag önska viket vin jag vill från vilken producent som helst?
  Svar: Ja, Fanwine kommer kontakta producenten och fråga om ditt önskade vin finns tillgängligt och sedan lägga upp det och andra viner som producenten har tillgängligt.

  Jobbar ni bara med önskningar?
  Svar: Nej, vi har under 2020 inlett pilotprojekt för att erbjuda andra importörer att använda Fanwine som en plattform för att nå ut med producenter. Detta ska ses som att vi vill erbjuda ett alternativ till importörer och kunder som idag här hänvisade via Systembolagets BS och PI sortiment. Genom Fanwine kan fler importörer och därmed fler producenter nå ut till fler kunder över hela Sverige. När vi jobbar med andra importörer är det alltid Fanwine som är återförsäljare, vilket betyder att Fanwine ansvarar och betalar svensk alkoholskatt och moms.

  Hur lång tid tar det för mig att få viner?
  Svar: Ett Fanwineprojekt är sannolikt inte snabbt. Ansluter du i slutet av ett pågående projekt kan du ha dina viner inom 1-2 veckor. Men om du önskar en producent som inte tidigare önskats kan det handla om 3-12 månader innan du har vinet hemma. Här är några rikttider.

  Från Önskning tills du kan boka: 2 veckor till 10 veckor eller aldrig - beroende på hur lätt det är att nå producenten och om den vill sälja.
  Från att affär öppnar tills att jag får varor 5veckor till 5 månader: Denna tid beror på hur stor intresse en producent visar. Vi behöver som regel 60-480 flaskor bokade för att kunna avsluta affären. En annan anledning till att det kan dröja är att producenten sålt slut på sina viner och att skeppning inte kan ske förens nya viner släpps.
  När Fanwine är återförsäljare åt annan importör I dessa fall arberar vi under pilotfasen med 2 veckors intervaller. Dvs efter lagd order tar det 1-7 dagar innan ni ombeds betala ordern via betalänk, efter betalning tar det 3-7 dagar. I regel levereras viner via andra importörer varannan onsdag eller torsdag.

  Vad betyder % stapeln på en producent?
  Svar: Vi vill hålla priset så bra som möjligt och samtidigt maximera chansen att ni får tag i vinet ni söker. Många producenter vill inte administrera små kvantiteter och små kvaniteter innebär relativt hög fraktkostnad. Därför finns det en gräns för när en affär går igenom, i vanligaste fall är denna gräns 1/2 pall (ca 240 flaskor). Men ibland kan detta vara lägre eller högre baserat på producentens önskemål.

  Vad kostar frakten?
  Fanwine tar just nu 139 inkl moms för frakten. Ni har möjlighet att samfrakta ordrar, dvs en order med betald frakt kan kopplas samman med andra förbokningar, eller om ni vill addera flaskor ur Lagershopen för en order på G. Vissa undantag av samfrakt kan finnas om vi är återförsäljare av vin från andra importörer.

  Kan jag hämta varorna i Danmark och på det sättet betala dansk skatt och slippa fraktkostnad?
  För tillfället finns inga sådana möjligheter, men vi ser kontinuerligt över alternativ.

  Vad händer om ett projekt/producent inte får tillräckligt många bokningar?
  Vi gör allt för att ni skall få era viner. Om ett projekt skulle visa sig ha svårt att attrahera tillräckligt många bokningar kommer vi att prata med Producenten om den kan tänka sig hantera mindre volymer. Vi kommer även arbeta för att hitta fler bokningar. I sista hand kan det bli en fråga om att de som gjort bokningar får betala en mindre summa för att sänka gränsen för när affären går igenom eller välja att makulera sina ordrar.

  Hur länge måste jag vänta på vinet?
  Att stänga ett projekt kan ta allt från 1 dag till flera veckor beroende på intresset från andra köpare. När ett projekt stängts och du betalat har du vinet hemma inom 1-3 veckor.